August 15, 2006

BI2006 : WEEK 3 ASSIGNMENT

dalam kesibukan aku bertugas di luar kawasan walaupun sebenarnya balik kampung berbayar, sebanarnya masa yang aku ada sangat terhad.bayangkan dari hari ahad hingga rabu, aku tidak berada di office.
tetapi kegigihan aku terbukti kerana aku sanggup bersengkang mata untuk menyiapkan tugasan agar tidak dituduh MIA atau beralah sebelum berjuang.
mohon maaf sekiranya entry kali ini banyak kekurang*tak pernah perfect pun*

"BI2006 - Week 3 Assignment :Can a man love two women at the same time?And vice versa; Can a women love two man at same time?"

Bolehkah seorang lelaki/wanita mencintai dua orang lelaki/wanita pada satu masa? Isu yang telah lama kedengaran.banyak pendapat yang terhasil.percanggahan dan persetujuan atas isu ini diperdebatkan saban hari.

Bagi sesetengah pendapat, lelaki mendapat 'advantage' dari kuasa pemilihan(POWER OF CHOICE).adakah disebabkan kelebihan ini memberi keadilan pada wanita? tidak tersentapkah mereka jika hak kesamarattan yang mereka perjuangkan dipertikai?

seorang lelaki BOLEH mencintai dua orang wanita JIKA ...

*seorang lelaki itu sememangnya bersifat mudah jatuh cinta dimana memang sinonim dengan kehidupan lelaki itu sendiri bermula sejak remaja lagi.

*kebanyakan menganggap jatuh cinta berulang kali adalah satu proses pemilihan peringkat awal untuk mencari pasangan hidup yang sesuai samaada serius dalam proses pemilihan ataupun sengaja mencari 'bala' yang sering kita dengar dalam kes kecurangan.

*lelaki itu seorang yang berani menghadapi segala kemungkinan dituduh tidak jujur dan setia serta berlaku curang sedangkan kuasa pemilihan (power of choice) dikatakan berada ditangan mereka

*dalan konteks perkahwinan, MAMPUkah lelaki itu berlaku ADIL terhadap kedua wanita yang dicintainya

tetapi , jika seorang lelaki itu berani dan pandai mengaturkannya, MUNGKIN mereka akan mendapat hak itu sekiranya...

*mempunyai wang berjuta*datuk K?*

*anugerah paras rupa yang tidak dipertikaikan waima oleh lelaki sekalipun*david beckham?*

*pandai menuturkan bicara manis dan mampu MENIPU dengan niat atau sebaliknya*conman?*

mungkin kelebihan pada lelaki , tetapi bagaimana dengan pihak wanita yang tegar dan lantang membicarakan tentang kesamarataan hak?

wanita juga BOLEH berbuat demikian JIKA

* sepertimana lelaki yang mempunyai kuasa pemilihan, adalah tidak adil jika wanita tidak diberi hak dan kuasa yang sama

*juga sanggup menerima risiko dikatakan dan dituduh sebagai 'playgirl' , tidak jujur dan setia?

*sanggup menebalkan muka dan menutup telinga kerana tradisinya wanita asia tidak mempunyai hak untuk memilih

*wanita juga perlu memilih pasangan yang sesuai untuk dijadikan teman untuk sepnajang hayat. kerana wanitalah yang banyak menanggung akibat daripada kesilapan memilih pasangan dan menjadi mangsa percaturan adat yang tidak merestui wanita memilih

kesimpulannya, samaada lelaki mahupun wanita , BOLEH mencintai dua orang pasangan dalam satu masa JIKA alasan dan niat adalahy untuk mencari yang paling sesuai dan lengkap *perfect match*

tepuk dada tanya hati... samaada anda mampu melakukan dan mengatur bagaimana kehidupan cinta anda yang bercabang dan pastikan anda tidak tersesat serta tidak tersalah pilih atas sesuatu dasar*harta, paras rupa atau budi pekerti*

hanya anda sendiri yang mampu menjawab persoalan samaada mampu atau tidak.itu sahaja.

...cermin diri, hiasi peribadi...

8 comments:

:: samasam :: said...

yeahh.. i am the first ...

Red Mummy said...

ini entry paling serious dr ko akak rasa lah...

btw, subject should be Week 3 bukan Week 2 nye assignment lagi dah...

em, bolehkah lelaki menyintai 2 lelaki lam masa yang sama ek? opssss....

smart_cute said...

ERm..biasa jer u punya assignment....mungkin faktor masa kot..anyway goodluck!.

Anonymous said...

emm, boleh jugak ko bercakap serious. akak suka. walaupun akak tahu, ko mesti copy and paste dari mana-mana ni.

mati lah mak..

larikkkkkkkkkkk

fiebie

Lee Novotny said...

betul tu u ols, tepuk dada tanya selera (or is it iman?? hheheh).

Kalau tak sanggup berhadapan dgn risiko, jgn menyibuk nak cakap fasal pasang dua atau tiga, kan???? **matilaa mak!

ArcHmaL HatiEmieY said...

sam...motidf lepas aku post ko trus komen katanya...

kak red... another part of me ... soklan tu...nak jawab ke???

smart cute... yerps... masa n faktor psikologi yang terganggu akibat keletihan... at least i try kan... vote me ok!!


fb...matilahkau!! ko penah baca ke article yg merapu cam nie??

lee...la la la la... kan iman katanya.. teruskan voting me ok...luv ya!!!

Affy Ronan said...

wow..betul kate mak merah..ni lah ur entry paling best...tapi lagu enrique lagi best..tringat kat man thai n baby idora kat mt..hahah

Red Mummy said...

mal

what s happening to u? akak call sehari suntok asik msk voicemail je, x kan dok x caj hp lagik?

why?