August 22, 2006

...BI06 : Wk 4 Assignment...

...once again , the new week comes. and , aku masih lagi rasa nak menanges.sebab , soalan memang membunuh. second , aku outstation lagi. kat penang katanya. tapi gigih aku meronda seberang prai jaya ni*aku rasa la* , jumpa la cc yg murs murs tak hengat nie. ringgit malaysia satu dan sen lima puluh sahaja sejam.kao ado??kan...

...penat tau setengah jam aku pusing area yg aku tak penah sampai ni. nasib baik jumpa. kalo tak mungkin aku dah tarik diri.so , back to agenda utama. bloggers idol 2006 minggu keempat katanya.dan , soalannya ialah ...

"BI2006 - Week 4 Assignment :Ibubapa penentu kerjaya dan masa depan anak² - Perlukah amalan dahulu kala ini diteruskan? Atau, peluang harus diberikan kepada anak² untuk membuat keputusan memilih kerjaya serta mencorakkan masa depannya sendiri?"

...tu dia soalan.matilah aku tak suka soalan ni.tapi , what to do kan. matilah kekwat lak nak memilih soalan ni. cantek ke ko archmal ooii??oklah back to question yerps...

Ibubapa penentu kerjaya dan masa depan anak² - Perlukah amalan dahulu kala ini diteruskan? Atau, peluang harus diberikan kepada anak² untuk membuat keputusan memilih kerjaya serta mencorakkan masa depannya sendiri.

adakah amalan menentukan kerjaya dan masa depan dikira sebagai amalan dulu kala?ketinggalan zaman?adakah ibubapa dianggap sebagai kolot dan bersifat mengongkong tentang kehidupan anak-anak?

bukankah tanggungjawab ibubapa itu sendiri adalah untuk mencorak dan membentuk peribadi dan masa depan anak-anak?

adalah tidak adil bagi ibubapa jika dituduh sebagai menongkong dan dianggap ketinggalan zaman jika mereka cuba MEMBANTU anak-anak mereka menentu hala tuju dan arah masa depan anak mereka. tiada ibubapa yang mahukan anak-anak mereka hidup dalam kegagalan.

ibubapa akan cuba sedaya upaya membantu dan mendorong ke arah kejayaan anak mereka. di sini , cara didikan dan asuhan terhadap anak-anak amatlah penting.

cara paksaan adalah sangat tidak relevan untuk digunakan kerana jiwa anak-anak akan tertekan dengan paksaan. ibu bapa perlu melihat kecenderungan anak-anak sejak dari kecil lagi. contohnya, jika sejak kecil anak-anak cenderung untuk bermain dengan kereta mainan. mungkin kecenderungan mereka ke arah menjadi seorang jurutera ataupun seorang mekanik.

tidak salah jika seseorang itu menjadi seorang mekanik.malah, dengan peningkatan penggunaan kenderaan sekarang , seorang mekanik amatlah diperlukan jika berlaku kerosakan. malah , amat berbaloi dan boleh berbangga jika mekanik itu berjaya membuka sebuah pusat membaikpulih kenderaan sendiri. tidakkan itu membanggakan.

sekadar memberi contoh yang ringkas.tetapi , seperti trend masakini , ibubapa lebih cenderung jika anak-anak mereka berjaya sebagai seorang profesional seperti doktor , peguam ataupun jurutera.

amatlah bernasib baik jika kebetulan anak-anak mereka berminat dengan kerjaya yang dicadangkan. jika sebaliknya , bagaimana? gagal di alam persekolahna tidak bermakna gagal dalam hidup. tapi , cuba lihat ke arah kecenderungan minat anak-anak. cuba fahami kehendak mereka.

bukan semua manusia dilahirkan cerdik dan genius seperti nuramalina. ibubaa beliau sendir tidak pernah memaksa beliau untuk mengikut acuan mereka. mereka lebih banyak membiarkan anak mereka membina dan menguruskan masa dengan sendiri. itu menjadikan anak itu lebih matang dan bijak untuk mengurus hidup di masa depan mereka.

kesimpulannya , tiada salahnya jika ibubapa menentu masa depan anak-anak mereka tapi dengan cara melihat dan mengkaji kecnederungan anak itu sendiri sejak dari kecil. cuba asuh dan didik anak-anak dengan cara yg lebih mementingkan mereka berfikir secara lebih bijak dan matang serta berdikari. di usia remaja anak-anak amatlah penting kerana di saat itulah mereka mahu 'melihat dunia'. cara asuhan dan didikan yang baik adalah lebih berkesan untuk mentu kerjaya dan masa depan anak-anak

p/s: limitasi masa vs kekuatan mental vs fizikal? mana satu yang menang

apa kaitan tatau... la la la la la la la... walaupun entry "nak tak nak je" tapi tetap ada kan... at least aku gigih.. so BIUNDI ARCHMAL yang GIGIH gila nie...

86 comments:

Red Mummy said...

mal adik mata penyuku

Redup membayu sealur benang
pakai tengkolok tepi semalu
dari terengganu ke pulau pinang
di mata blog kita bertemu

jiwang karat lak berpantun mantun akak kau ni kan...

darklighter said...

Hehe...

Aku sujud tgk kegigihan ko nok..keje2 pun sempat lari ke cc sehengget 5 pose jap..

Aku sujud..kelam2 kabut pun..entry ko cantik untuk dibaca..pada mata aku larr..

Aku sujud..GILA2 PENYU PONDAN ko pun..ko leh wat entry2 serius ni..kalau aku..mampusla..

Hikhik..Jarang2 aku puji orang...harus la ko wat entri penghargaan untuk aku..wakakakakaka

good luck nok!..

Lee Novotny said...

Betul tu u ols, gagal dalam pelajaran tak bermakna gagal dalam hidup as long as ada keyakinan diri.

U ls, I like your entry very much :)

Syabas :) and good luck!

daribilikini said...

guane serieh sgt ni..gigih...
aku tahu le soaln ni bukang genre mung..kan???

Nadhirah said...

Quote: "limitasi masa vs kekuatan mental vs fizikal? mana satu yang menang?"

KEKUATAN EMOSIONAL. Muehehehe. :p

Not bad aih Mal? Good luck yeah! :)

ArcHmaL HatiEmieY said...

la la la la la la la....
kak red..

mengolek perahu ke ke tanjung jara
singgah di pekan membeli dokoh
dari pantai timur ke utara
di seberang prai bertemu jodoh

matilah mak...



y... yolah tu... ko ske spoedoo kan... ko nak carut...carut je...

cantek ko aku nak buat entry penghargaan*matilah kekwat*


org duk UK...
kalo dah suka , apa lagi....jgn lupa vote yek...promo laa skalik... takkan anak ayam sorg tu je... mak ayam mak kekwat... mintak tolong mak ayam UK laa... la la la la la la la la...


abg dr dbi yang best dicimolot...
adakalanya kita perlu serius, ada ketikanya sakan kite bergelak ketawa....

bukan genre?ntah... selama ni pun tak penah ade genre pun... main balun je...

nadh yg cute*tatau ye ke idok*...
selagi emosi mampu dikawal, mental dan fizikal turut kental, akal yang penat masih boleh dikerah!!

p/s: mungkin minggu depan aku buat entry kat singapore laks... kalo tak direjek minggu depan...

kekwat tak aku... setiap minggu lain tempat hanatr entry.... la la la la la la la la...

matilah komen cam buat entry...

darklighter said...

Semua ENTRY KAW2..*matila set2 PHD MASTER bagai..kecuali aku la kan...GOOD LUCK KAT SUMER k..tgh dok pikir ni..sapa la yg masuk top 3 ni..harus la fight banget..

Alyssa said...

not bad.. but abit dissapointing.. because rasanya u cud've done much better... so not to comment anything much.. all i can say is.. yes, its a "nak tak nak" job..

ArcHmaL HatiEmieY said...

thanks alyssa... seen like nak tak nak job... but u hv to understand my bzness... at least i put a commitment to this contest even though i'm not at my place. i think i've give a good afford to this.and confidently i think mine is better then some that have lots of time to do this...

thanks anyway for da comment

Hydrocodone said...

Dx0UEC The best blog you have!

getting the loan you need said...

5AdFBc Thanks to author.

altonian coaches tours said...

Please write anything else!

fioricet stopping said...

Wonderful blog.

celebrex and sulfa allergy said...

Hello all!

boat insurance auctions said...

Please write anything else!

buy phentermine tablets buy phentermine said...

Please write anything else!

are there tests for tram said...

Wonderful blog.

effectsof vicodin said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

tramadol and lactation said...

Thanks to author.

buy dosage orxc com from link phentermine html via said...

Magnific!

JohnBraun said...

1ZbKjf write more, thanks.

comix virtual sex said...

Please write anything else!

drunk sex clips said...

Wonderful blog.

anita farkas sex said...

Please write anything else!

lesbian celebrity sex said...

Please write anything else!

extreme anal streching said...

Magnific!

sex after chlamydia said...

Nice Article.

ear sex porn said...

Good job!

ordinary family sex said...

Good job!

beach video sex said...

Thanks to author.

beastly sex mpegs said...

Thanks to author.

cute sex quote said...

Hello all!

hot christian sex said...

Hello all!

pump heels sex said...

Good job!

making sex happen said...

640K ought to be enough for anybody. - Bill Gates 81

nuvaring sex drive said...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

dirty sex tips said...

I'm not a complete idiot, some parts are missing!

free porn blondes said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies.

bride sex porn said...

Ever notice how fast Windows runs? Neither did I.

bondage sex dvd said...

Oops. My brain just hit a bad sector.

age 10 sex said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies.

japanese sex 21 said...

Lottery: A tax on people who are bad at math.

hydrocodone gg said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies

cialis lowest prices on the internet said...

Lottery: A tax on people who are bad at math.

order ultram said...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

japanese sex 21 said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

beyonces sex tape said...

C++ should have been called B

geman movie sex said...

A lot of people mistake a short memory for a clear conscience.

arab gratuit sex said...

Wonderful blog.

all metal sex said...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

sex and malice said...

Suicidal twin kills sister by mistake!

diaper sex stories said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies

offender public sex said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

cocaine an said...

Ever notice how fast Windows runs? Neither did I.

name said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies.

florida porn law said...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

raw xxx porn said...

A lot of people mistake a short memory for a clear conscience.

animai porn said...

Suicidal twin kills sister by mistake!

lesibian havin sex said...

Suicidal twin kills sister by mistake!

asmin sex cams said...

When there's a will, I want to be in it.

gay brazilian porn said...

The gene pool could use a little chlorine.

classic porn dvd buy said...

If ignorance is bliss, you must be orgasmic.

home grown porn stars said...

Magnific!

do women like anal sex said...

Change is inevitable, except from a vending machine.

free tanny sex said...

A flashlight is a case for holding dead batteries.

porn pregnant women said...

Nice Article.

hardcore sex tgp said...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

ind said...

Energizer Bunny Arrested! Charged with battery.

chanelle sex pics said...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

phone sex reviews said...

The gene pool could use a little chlorine.

british sex free said...

The gene pool could use a little chlorine.

cartoon submissive sex said...

Beam me aboard, Scotty..... Sure. Will a 2x10 do?

free bbs sex said...

The gene pool could use a little chlorine.

inecent girls porn said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

instructional sex dvd said...

Calvin, we will not have an anatomically correct snowman!

xxx lesbian porn said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

juvenal boy sex said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

pree sex pics said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies

asain lesbian porn said...

Ever notice how fast Windows runs? Neither did I.

kinky extreme sex said...

The gene pool could use a little chlorine.

celebrities free real porn said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies.

teen boys anal said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies.

peole having sex said...

When there's a will, I want to be in it.

phentermine success story said...

A lot of people mistake a short memory for a clear conscience.

phentermine cheap said...

Change is inevitable, except from a vending machine.

buy phentermine online cheap why phentermine pa said...

A flashlight is a case for holding dead batteries.