July 21, 2006

...Orang Kita...

...kerajaan melancarkan kempen budi bahasa budaya kita.tapi dapat sambutan ke?meletop ke?ada ke orang join?ramai ke belajar berbudi bahasa?...

..bagi aku tak perlu sebenarnya.kita dilahirkan sebagai orang malaysia, tak kira la, melayui ke , cina ke, india ke, orang pink ke, orang biru ke,kitakan orang malaysia.dah semulajadi *ye ke* ,dah diajar dari kecil untuk berbudi bahasa.tapi adakah kita aplikasikan apa yang diajar masa kecil sekarang?bila kita dewasa?nnnnaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhh...

...bila mat saleh kutuk kita negara, bandaraya kuala lumpur adalah bandaraya ketiga paling biadap, kita melatah.menafikan.tapi, hakikatnya, aku setuju.pengalaman aku, seorang buta nak naik lrt balik ke rumah.orang lain sibuk berebut nak masuk cepat dalam ten.terhimpit-himpit.ada yang bersimpati.tapi , sekadar memandang kosong tanpa melakukan apa-apa...

...bukan nak bangga diri aku ni baik or whatever, aku budak kampung.yang besar dengan penuh tertib oleh mak bapak aku.ajar cara bersopan.tolong orang.mungkin ada yang kata, iyolah tu aku ni baik.up to you.masa melihat orang buta terkial-kial nak naik lrt tu, aku pergi memimpin tangannya.ada yang memandang sinis bila aku berborak denagn orang buta tu.i've no idea with that such of people...

...aku tak kisah pun.janji niat aku baik.dan menda ni bukan baru berlaku.masa aku duk kat kl.sekarang, sebulan sekali pun belum tentu aku naik lrt.kekadang aku sedih denagn orang kita.berangan moden.feeling duk nuyok, landen,or tempat mat saleh.memandang rendah terhadap orang lain.hhheeelllooooo!! wake up!!! u still kat tanah melayu!!makan nasi lemak.gila minum teh tarik ngan roti canai.rembat durian jugak!!tak perlu laa nak berangan cam tu sekali...

...kampung-kampung aku pun , reti jugak makan pizza.makan spagetti.supper baskin robbin!!makan budu*eh silap lak*.so kau , ngan feeling western kau tak perlu nak kekwat ngan aku.setakat pakai kereta malaysia , ko tak payah laa nak berangan. ramai lagik orang yang makan belaca budu cincalok pakai kereta malaysia.lain la kalau kau pakai kete buatan german ke.nak jugak aku sujud...

...pelik kan tetiba aku meroyan.ntah, tetiba aku rasa nak meroyan petang jumaat ni. semalam lepas balik kerja aku pergi laa tolong kawan aku kat kedai aquarium tu.sebernarnya, memang hari-haripun aku melepak dan menyibukkan diri kat situ.tapi aku tolong gak laa jaga kedai dia kan.leh cuci mata ngan customer dia*matilahmak baik ada makna*...

...semalam dia call aku mintak tolong pergi awal sikit.sebab nak gi hantar aquarium customer dia.aku cakap ok jer.so , kul 1800 something tu. tengah melayan crite cina kat tv3 tu dia ajak tolong dia hantar sebab aquarium tu besar.yang siap ngan kabinet tu.6' kot.lupa laks saiz dia...

...dah hantar tu tetiba aku rasa nak terkucil kat rumah orang tu.orang ktia jugak.tapi aku segan la kan.so , aku balik la dulu sebab member aku nak pasang piping system aquarium tu.bila dah siap tu dalam kul 2030 cam tu dia call aku.suruh gi amik dia...

...masuk dalam keta tu dia cakap, dia haus.aku tanya dia, orang tu tak offer air ke?tak.kekadang aku tak paham orang melayu ni.memang lah orang tu meniaga. memang tugas dia buat kerja tu. apa salahnya offer segelas air kosong. dah berpeluh-peluh orang tu buat kerja kan...

...sedih aku ingatkan orang kita ni.kita ni bukan pelahap sangat nak air dia.tapi, budi bahasa bukan sekadar cara bercakap denagn orang.tapi , layan orang pun sama gaks.walaupun orang tu datang buat kerja, anggaplah orang tu sebagai tetamu.kalau kat kampung , orang bandaran datang kutip sampah pun siap leh minum air free lagi.bebudak pengakap yang kutip derma buat kerja tu pun siap minum air sunquick makan cucur segala.tapi kat sini, lain suasananya...

...jauhnya beza cara hidup orang kampung dengan orang bandar.walaupun orang bandar tu pun asal kampung jugak.baru leh pakai kereta besar sikit dari orang.beli rumah corner lot.pintu pagar otomatik.dah hilang tatacara gaya hidup orang melayu...

...dah tu, bila beli barang sangat berkira.bayangkan , kawan aku ni jual aquariuum tu lebih murah dari kedai kaum lain.tapi , orang ni tawar gila gila.dari harga RM 800*try korang survey kat kedai cina, kalau tak dak RM950 jgn harap leh dapat.kawan aku leh bagi tak sampai RM700.modal dia dah berapa.pumping system lagik.bebarang kekecik.macamana orang melayu nak maju kalau kaum sendiri duk tekan tubi*sesuai ke?*...

...kawan aku hanya leh dapat untung bersih RM50 sahaja.tu pun kira cut cost sebab hantar pakai kereta.*kabinet tu ikat kat atas bumbung boley*.kalau sewa lori, dia kena tambah lagi duit untung dia tu.camna?pikiaq laa naa...

...kawan aku tak suruh pun aku bebel meroyan cam ni. aku saje je.ntah tetiba nak meroyan kat sini.tapi aku kesian kat dia.baik cam cipan kan aku kan*matilah naik kren angkat sendiri*...

...cite lain laks.cerita meraban.ihiks.sebenarnya gatal.masa aku jaga kedai semalam, ada sorang mamat ni.so sweet.ekceli abang-abang.aku baru kuar toilet masa tu.masuk je , aku tengok dia ni masuk ke dalam depan bilik.aku tanay dia.kenapa bang?dia cari kawna aku.aku cakap lahkan kawan aku gi hantar aquarium.bla bla bla...beli anak ikan.anak ikan kap laa bagi ikan besau makan.bila member aku balik aku cakap laa kan.dia cakap abg tu selalu cam ngorat-ngorat dia.erks!!...

...makan hati katanya.aku memang suka abang-abang umur awal 30an , muka baik gila tapi kat lain*speku sdiri yek*, ganas.matilahmak statement berani mati ni.*matilah dbi nyer stats.ada perut skti-skit.ihiks.aku memang tak suka yang tulang-tulang nie.sian.cam tak cukup makan*jgn marah ek kak red**larik*...

...ni pehal aku tetiba cerita pasal jantan laks ni.buang tebiat ke hapa.sebenarnya , tetiba aku blank.tak tau nak bebel apa lagi pasal budi bahasa.sebab sekarang hujan*nangis*.nnnaakkkk bbbaaalllliiiikkkkkkkkk!!!aku kan mat rempit.so , kalau hujan ni memang musuh no satu...

...dah berjela dah rasanya,.korang pun cam dah boring je dengar aku merapu meraban nie kan.so sini jer lah dulu yek.esok hari apa ?sabtu kan?hahahaaha...sapa kerja tu hari sabtu tu cam bangla laa kan*llaarriikkk*.padan muka korang kan kena kerja hari sabtu...

...sambung lagik ni katanya.ekceli, kebiasaannya, sabtu adalah hari paling produktif bagi aku.sebab? sebab aku bukak kilang taik mata.selalunya aku akan tidur lebey kurang kul 0400 or 0500 pagi.apa aku buat?memacam.kekadang melepak ngan kenkawan.kekadang aku layan tivi.kekadang gi tasik*ooppss*.kekadang tak buat apa pun.memang tak leh tido...

...korang pernah tak tak leh tido malam.aku rasa ni memang penyakit kau yang paling serius.susah tido malam.mungkin sebab aku dah terbiasa kot.masa study dulu, aku rasa orangl ain pun sama gak.tak tido mlm gak.bukan study pun.melayan tenet la.melepak la.layan game la.memacam laa aktiviti...

...sama la jugak ngan aku.sampai sekarang penyakit ni melekat kat aku.lagipun , sebelum ni masa kau kerja kat port klang dulu memang kerja aku berjaga pun.yerlah kalau kapal masuk kul 0300 or 0400 pagi, kenalah berjaga.selagi tak abis loading tu, memang tka tido.tetambah kalo kargo sikit or kargo dah nak abis.merasalah layan blue kat kapal. tap iselalunya aku bantai makan je. pastu lelepak ngan krew*bukan ngorat yek*.sembang.kekadang karaoke kat kapal tu.tu pun kalau kapal besar la...

...kalau kapal kargo yang besar, dalam tu dah macam hotel.makan tak yah pertikailah. memang marveles. seme ade. eberitings there katanya.cik **bi pun ada.tapi aku tak makan la.ko gila!ingat aku tak tau halal haram ke.lagikan arak pun aku tak minum walaupun kaki clubbing, inikan pulak binatang haram tu...

...ayam pun aku makan kalau ada krew islam dalam tu.tapi diorang ni main bantai jer.bukan kira sangat.slalu aku makan roti jer la.ngan fresh milk*free aku mai nminum tu je la kan* ngan juice. kira kalau naik kapal tu, kalau turun memang biru mata hitamku la...

...yang paling bestnya kalau kapal tu ada movie.heeipp.ai tak tengok tau cite ngarut.filem bersih je tau.tapi unsencored version voley.kao ado??ada jugak cite tak baik tapi aku memang jarang sangat tengok.memang tak minat.lagipun laki ngan pompuannyer.mana best.muntah aku tengok*matilahmak**teksi, hantar saya ke togo*...

...tapi paling tak best kalau naik kapal dari china.kotor satu hal.nak makan tak selara.busuk gila.selalunya kalau kapal china aku sanggup turun gi melepak kat depot kat port tu.tima kasih je la.yang paling best kapal philipines la.bersih,sejuk, nyaman.krew meletops.siap aku kena ngorat lagi.tapi aku tak pernah buat apa-apa lah.mati aku kalau bos tau.mak str8 occay.*i'm not plu!1matilah abg IM**larik**...

...itulah antara pengalaman serba sikit masa aku kerja shipping dulu.bukan kerja belayar.aku pernah kerja jadi shipping agent ngan quality and quantity surveyor.mender aku blajo kat uni dulu tak da kaitan langsung ngan kerja aku dulu.sekarang pun sama...

...bila hujan nak benti ni.oklah .sakit dah jari kau duk mengetuk kibod bodoh ni.ak utry upload pic koji yakusho , tapi tak leh gak.bodohlah blog ni kan.matilah korang pening tengok huruf jer entry kali nie.matilah berjela. 18000 patah perkataan...

...woit.jangan lupa .tunaikan kewajipan anda.BIUNDI archmal for Bloggers-Idol 2006.undi sebaiknya.bukan sebab contestant tu kawan anda, tapi sebab qualiti penulisan yang patut diadili.jangan lupa ya.kalo memang aku belanja*matilah rasuah*sayonara, adios la vista, maassalamah...

85 comments:

Red Mummy said...

kepuk kepuk...rasuah akak dik.

panjang berjela tol...nnt senang akak bc lagi, td baca main lompak2 katak siting jer lah

Azhar Ahmad said...

Adus karangan ker apa jadahnya nih. Bley masuk pertandingan menulis esei. Ekekeks. Pasnihhh dapatlah anugerah fefonen berhemah atau lebih dikenalai sebagai fefonah *larik*. Kena bagitau Imah nehhh.

izzu said...

blog updated, mrasa
mana tb ko ? susah nak carutz tade tb

ArcHmaL HatiEmieY said...

kak red...nok kepok besor lengang ke??makan 'kepok' abg doh laa...lllaaarriiikkkk

azhar...motif fone berhemah!!mak str8 occay...dinch ponen*matilahmak*


izzu...motif ko tak nampak tb...


la la la la///

Anonymous said...

Hey what a great site keep up the work its excellent.
»

Anonymous said...

I'm impressed with your site, very nice graphics!
»

Anonymous said...

Best regards from NY! Renault clio 92 law firm major medical insurance buy adipex 01010101010101010101010101010101 Hiking camping gear Labia cosmetic surgery satilite broadband internet for boats

Hydrocodone said...

QuQ4Fp The best blog you have!

australian public liability insurance said...

FfJ7O8 Nice Article.

all the tour dates for acdc said...

Good job!

fioricet order c o d said...

Hello all!

celebrex vs feldene said...

Good job!

shankels pharmacy said...

Thanks to author.

said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

xenical patient feedback said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

beitrag hinzufgen name text said...

Wonderful blog.

tramadol and effexor simi said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

canadian pharmacy online phentermine online pharmac said...

Thanks to author.

JohnBraun said...

q5KDxf write more, thanks.

comics paint sex said...

Wonderful blog.

duclos caroline sex said...

Please write anything else!

anita farkas sex said...

Good job!

latina having sex said...

Please write anything else!

free anal teen video said...

Hello all!

sex act mpeg said...

Nice Article.

education questionnaire sex said...

Wonderful blog.

outrageous sex 2 said...

Please write anything else!

bbw sex parties said...

Please write anything else!

bbw model sex said...

Hello all!

couples sex toys said...

Magnific!

hot sex thumbnails said...

Wonderful blog.

professor of sex said...

Magnific!

man nude sex said...

Thanks to author.

nsa sex johannesburg said...

Give me ambiguity or give me something else.

dog homo sex said...

Give me ambiguity or give me something else.

free porn clip sites said...

Beam me aboard, Scotty..... Sure. Will a 2x10 do?

brazillian sex clips said...

C++ should have been called B

brazillian sex clips said...

Suicidal twin kills sister by mistake!

akon sex act said...

Change is inevitable, except from a vending machine.

japanese sex vids said...

Give me ambiguity or give me something else.

getting off pr said...

Please write anything else!

cheapest india generic cialis said...

The gene pool could use a little chlorine.

generic ultram said...

Suicidal twin kills sister by mistake!

japanese sex 21 said...

640K ought to be enough for anybody. - Bill Gates 81

bisexual gay sex said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies.

geocities celebrity sex said...

Magnific!

asian schoolgirls sex said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

amateur sex pics said...

A flashlight is a case for holding dead batteries.

sex bladder infection said...

Oops. My brain just hit a bad sector.

daring sex positions said...

Wonderful blog.

odd sex toy said...

The gene pool could use a little chlorine.

co temazepam said...

Suicidal twin kills sister by mistake!

name said...

Beam me aboard, Scotty..... Sure. Will a 2x10 do?

drunk girls porn said...

Hello all!

power puff porn said...

Suicidal twin kills sister by mistake!

ancient porn said...

All generalizations are false, including this one.

little anal sex said...

Give me ambiguity or give me something else.

assistants having sex said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

free simpson porn videos said...

Wonderful blog.

contactos japonesas peladas gratis blog said...

The gene pool could use a little chlorine.

hentai porn portal said...

Hello all!

anal play said...

Clap on! , Clap off! clap@#&$NO CARRIER

fress sex chat said...

Nice Article.

porn star sandy said...

Thanks to author.

hardcore sex premium said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

imitrex qoclickcom said...

All generalizations are false, including this one.

chinese dress sex said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies

pokemon sex fanfiction said...

All generalizations are false, including this one.

caledonia ontario sex said...

Magnific!

cartoon sex online said...

When there's a will, I want to be in it.

free leabian sex said...

Thanks to author.

homemade reality porn said...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

indian group sex said...

Magnific!

watch porn tv said...

I'm not a complete idiot, some parts are missing!

jokes blackmen sex said...

640K ought to be enough for anybody. - Bill Gates 81

pregnant sex slave said...

Hello all!

big tit reality porn said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

korea group sex said...

Clap on! , Clap off! clap@#&$NO CARRIER

brenda bella porn said...

Clap on! , Clap off! clap@#&$NO CARRIER

treatment for anal hpv said...

Beam me aboard, Scotty..... Sure. Will a 2x10 do?

paraplegic sex activit said...

When there's a will, I want to be in it.

fraud and phentermine said...

Oops. My brain just hit a bad sector.

generic phentermine no rx said...

All generalizations are false, including this one.

phentermine with free shipping said...

When there's a will, I want to be in it.

illinois principal sex said...

Hello all!