June 04, 2007

A Day Of A Bibik Story...

Adat orang menumpang, orang berbudi kita berbahasa kan. so ko tak rereti nak buat baik. dah tau diri tu menumpang , rereti laa kkaann.matilah carut diri sdiri nie.

Sabtu cuti, cam meminggu lelepas ler, masa aku abis kat umah Mak Su Timah kat Bandar Sri Permaisuri nie. lately mlm minggu mesti aku menepek kat umah dorang. padahal kat umah ada keje nak buat nie. nak kemas, basuh baju, itu ini.tp kalo duk sesorang mmg malas nak buat.

weekend mmg hausmet aku jarang ada kat umah. rumet aku gi kelas. lagi dorg diva tu biasa laa.dah nama diva kan, haruslah buat show di kem askar!!!matilah mak!! matilah leez penah tidur umah mak!!larikkkk...!!!

kalo bab ngemas tu dah sasah aku paling liat kan tp kalu bg senduk kat aku, sebelum abis org cakap tu aku dah siap masak katanya.camnerr???

so hr nie tetiba mood nak masak ada, aku mengoffer diri*sebenarnya dipaksa* menjadi bibik kat umah dorang. utk masak je laa. ngomeh ghumah depa buek sdirik. bekfes dah sasah skip.yer laa bangun pun dah kul bape memasing. lately aku tak leh bangun lewat laa cam dedulu. hr nie kul 10 mata dah tak leh pejam. golek nyer golek kul 11 lebih darling sms. bebel umah dia disepahkan oleh kaum kerabat. hiks... sesekali sdara mara datang sayang ooii...

then, aku trus bangun je. gosok gigi then g dapur. ngan tak mandi ni. gegeh katanya. menu, ayam masak merah ngan sayur campur je. pastu goreng ikan kering. simple je. kena diet la skang.matilah diet tp tetap makan ayam daging segala kolestrol dan lemak tepu nie...hiks!!!

pas masak br ler mandi n makan. pastu feeling nak hapdet blog laa kononnya.malas laks.tak dak cite. layan irc pun takde mende menarik.

smalam g tgk Waris Jari Hantu. tak koser laks jd pengkritik pilem nie. Bukan dibayar pun kan.matilah materialistik nie!!! apa aku leh cakap, filem ni lain dr filem schumi sblm nie. sedey cite dia. banayk gak permainan emosi tp bila emosi tgh memuncak tu, dia jd anti klimaks ngan kehadiran lawak2 yg adakalanya cam tak kena.

pujian harus diberi kepada primadona malaya, azean irdawaty kerana lakonan yg mantap.tak heran dia leh buat sbb pengalaman adaah segalanya.juga nanu yg pegang watak kasma, kakak pada ari @ arina @ shariman *rusdi ramli*.kali kedua berjaya memegang watak kakak. kali pertama dlm filem cinta. kali ni sekali lagi dia mampu buat mata aku berair walaupun tak meleleh!!!*llaarrriikkk*

yang penting...

... ko berani lawan mak su timah gi times square pakai cam nak gi pasar beli ikan??? siap tgk wayang nie!! Brani??cubalah...

jauh menyimpang nie. sambung balik crite bibik td. ptg tu kununnya nak turun mendugongkan diri cam ari tu. kali tgh sesiap tu, skali ujan daa...

dah ujan2 nie sambung balik laa buat keje tak dak paedah.bertenet. tetiba ade laa satu suara kedengaran..."archmal, buat cekodok!!" nafsu naga ke hapa dorg nie. br kul 4 dah nak makan lg ke. nasik lunch td pun tak fully digest.matilahmak!!!

di atas kesedaran diri merempat dan mentenet percuma, maka dgn ikelas hati bangun ke dapur dan mengcekodok udang kering kan diri laa di ceruk dapur. matilah bibik zaman moden kan. masak sambil sms ngan yg tershayang nie. sib baik tak hangus cekodok aku...kalo tak kena potong gaji...

dah laa aku kena bebel kat sms tu. makan, makan dan makan. camne nak kurus. hiks. kalo makan cekodok leh menambah lemak tepu kat badan ke?? dah laa dah 2 mlm makan malam nie. kalo kat umah aku, mmg tak makan mlm dah skang.makan ptg time balik keje tu, trus smpai mlm.gigih nie diet nie...

pas mencekik cekodok umpama piranha lapar tak makan seminggu, skali dpt bapak gajah. zzzzaaaassstttt!!! tinggal tulang. tu piranha makan gajah laa. diorg nie...zzzzzzaaaasssstttt tinggal pinggan. licin. pas tu ilang balik smbung tenet katanya. matilah aku kena carut pas nie... aabbaaannggg, ttuulluuunnnn!!!

tgh syiok bertenet, perbetul myspace n upload pic kat fotopages, dema ni laki bini call.cakap otw dr balik kg katanya. nnt mlm skit dtg bawak kopok lekor.makan lagik!!!

pas maghrib tu, ujan dah benti, kitorang reramai mendugong kan diri bersama kekanak ribena kat pool kat bawah tu. best gak mendugong time ujan lite lite nie. tp tak lama laa sgt sbb sejuk. cemana laa bebudak ni duk berendam berjam-jam dlm pool tu. aku yang berlemak tepu ni pun tak tahan...

pas mandi segala tu, ingat nak sambung hapdet blog nyer setting segala. tetiba... "woi, nasi dah masak ke?? nak kena potong gaji???" mak nanges. redha dgn ketentuanNya.hiks. sedap buat fitnah nie.padahal rela hati offer diri duk dapur.

buat puding roti best gak kan.dr roti tu terbiar keras cam tu. tetiba idea mencurah kan. makan lagik. mmg nafsu naga !!!kalo ular sawa skali ngap tahan seminggu.naga tak tau laa. agaknya mmg cam dorg nie kot.matilah mak kali nie....

deme ni tadi ayam merah, pastu cekodok, skang ni puding laks...tot tet tot tet... brai korang jdkan bini aku cinderella ye ....tot tet tot tet...

tengah duk memuding rotikan diri, sampai laa laki bini ni bawak kopok lekor teganu. sebab aku malas nak goreng n kopok tu dah satu hari duk berbungkus. so, aku bg idea yg ckup menarik , bernas serta menyerlahkan tahap kepintaran aku memanipulasi orang, aku bg idea utk kukus balik kopok tu. bui awok yer ghase loks ghane ghase kepok rebuh. kan dah kuar slanga tranung. sapa kata aku lupa daratan???

...tot tet tot tet... *sms laa* 2 dulang hati kuman, 1 dulang hati tenuk, 2 jambatan (1emas, 1 perak) dari sri permaiuri ke ipoh...bla bla bla...

dah masak kepok lekor tu, skali lagi piranha menyerang!!!lamanya tak makan kopok rebus. sedap gile. lebih power dr yg goreng tu. rasa ikannya pepanas laks tu. rugi laa sapa tak rasa.matilah ko pijut kekwat tak nak rasa kan...

...tot tet tot tet... sori lahmal, keluarga buat kita terpisah... XOX sandar kat dinding n letak tangan atas dahi...tidak kesampaian cinta kita, ku bawa harapan kupendam rahsia, kudikejauhan mendoakan agar kau bahagia tiada lagi duka dakurela mengundur diri ku pasti dikaukan fahami.. sob sob sob... tot tet tot tet...

memacam gaya dorg makan.keji tau.tau laa kopok tu bentuk dia gitu. keji laaa.tak perlu laa nak cite. over sgt uolss....

...tot tet tot tek... uuuuuuuwwwwwwaaaaaaaaaa.....

pastu aku sambung masak. kukus puding roti.then goreng ikan cencaru. cukup laa tu. lauk ayam masak merah td ado lagi.panas kan je balik. kan kan...

abang, cayang tak makan lah nasi tadi.dorang je makan.dah kenyang makan kopok td.

sbenornyer td aku nak rasa nak bg resepi puding roti ni . tp cam malas laks nak taip.bley gitu??

yerlah...yerlah.... ni resepi puding roti versi aku...

PUDING ROTI KUKUS

Roti

Susu - susu segar atau susu cair or susu pekat.kalo pakai susu pekat korang campurlah air

Telur

tu jer bahan dia. kalo suka campur skali jagung dlm tin or apa2 yg korang sker laa.

Caranya:v

memula, korang potong or carik carikkan roti tu. kalo korang malas tahap tenuk kenyang, ko campak je cam tu.

cantik tak roti i.kaler pink lagik... ko ado???

pukul telur tu lite lite. pastu campur ngan susu. pastu tuang dlm bekas yang korang letak roti tu. kire rendam laaa roti tu ngan susu.biarkan ia kembang. pastu kukus.kalo nak letak jagung tu, pepandai laa korang letak bebila.okie jee.... kukus sampai masak.

camne nak tau masak ke tak?

ko tgk susu tu dah beku, roti tu kembang,. kire masak laa tu. sejukkan dulu, baru hidang.

finally...hasillnya...

ttaaarrraaa.... kalo sesapa rajin cam aku, buat kuah dia. susu cair atau susu segar, campur telur + sikit gula, masak atas api yang perlahan hingga pekat. letak jagung or kurma pun best...

selamat jahanamkan dapur korang yek!!!

2 comments:

Lee Novotny said...

Sedapnya puding roti..nak nak kaler pink! Oh by the way, makan ayam takpe apa...bukannya banyak kolestrol..yg banyak kolestrolnyer kulit ayam tu hah! Bahay nok oiii! Cekodok mak pun skerrr yaamat..haiyyoo meleleh ayaq liuq baca cerita ceriti nok inniew.

p/s Mak guna cekodok segera je

fiebie said...

nyah apa tu nyah, rupa dia sebelum jadi pudding lebih cantik. kalau keracunan makanan anak-anak ayam aku, siap kau aku kerjakan.

anak-anak, nanti minggu depan mami datang bawak makanan berkhasiat tau.

jangan makan cekodok, banyak kolestrol. Ingat minum air oren sahaja tau.