September 05, 2006

BI06 : Week 6 Assignment

... hamik ko!! lepas seminggu diberi cuti , sambung balik katanya.dah laa ari tu nyaris direjek dari BI06 tu.nak buat camno kan.dah sasah aku aku bizi nak mampos.at least ada usaha siapkan , kan kan....

Photobucket - Video and Image Hosting

"BI2006 - Week 6 Assignment : '5 syarikat lebuh raya minta kerajaan naikkan tol tahun depan'; Wajarkah Kerajaan naikkan lagi harga tol? A simple YES or a NO, dan huraikan..."

...tu dia soklan.membunuh katanya.aku lepas tengok soklan terus koma 3 jam.sakit jantung tengok soalan.ni nak amik STPM kertas pengajian am ke hapa ni?matilah aku tak penah amik STPM propah je...

...kalo tanya aku pasal tol ni, semestinya tidak perlu katanya.ko gila nak naik tol lagik??walaupun aku ni jenis suka naik kayakan kompeni kenderaan awam ,*padahal tak mampu beli kete* aku tetap tak setuju tol naik lagik.dinch wajar katanya...

... yer lah kan, ari tu dah naik minyak.bukan gajah naik minyak lah.harga minyak naik tak hengat .30 posen katanya.ni nak naik tol lagik.aayyooo, lagi kaya laa itu menteri wig*matilah kena ISA lepas ni*...

... kononnya , 5 syarikat tu buat penstrukturan konsesi ape kejadah tah.aku pun tak paham sangat.bukan amik tau sangat pasal mende-mende ni semua*matilah katak bawah gelas*.kononnya, kalau tak naik tol, kerajaan kena bayar pampasan kat syarikat-syarikat ni.bukan sikit yuols, RM 45 juta setahun katanya.tapi , mungkin meningkat kepada RM 68 juta tahun ni...

...sebelum ni , hanya PLUS sajork yang dibenarkan naikkan harga tol.yang lain , harus makan hati katanya.tapi sudah dibayar pampasan lagik mau demand.kekwat tau!!...

... kaedahnya, nak naikkan tol tu, korang kompiden ke kualiti servis korang meletop? kalo stakat tol naik , tapi jalan cam gampang tak guna gak.nak amik untung je.yang terbeban rakyat.kononnya, nak cover cos pembinan segala la, padahal nan ado pun.ape kejadahnya nak cover cost kalo duit yang kerajaan bayor tu pun duit rakyat katanya...

...duit orang duk bayar cukai, bayar saman*ye lah kot* bayar tu , bayar ni.tapi bila buat jalan , tetap kenakan tol kan.kkeejjiii!!...

...mungkin ada wajar dan releven nya kalau diorang nak naikkan tol.tapi , berbaloikah pengguna membayar tol dengan sejumlah wang, tapi servis nan ado? dengan jalan yang berlubang, bumping , pastu , kalau Karak Highway tu, construction manjang.dah bertahun repair jalan tu, tak sesiap...

... baru-baru nie masa aku gi outstesen ke east coast dulu kan, aku lalu ikut PTE(pantai timur expresway)*kut nama dia, aku pun tak hengat* jalan dekat area temerloh kalo tak silap aku, dia nyer bumping gila babi.apa kejadahnya highway baru siap bumping ni.pastu ada sorang menteri mane tah komen, lupa laks nama dia.komen pasal bumping tu.baru nak tukar.kalau menteri tak bersuara haram nak repair kan...

...pastu diorang buat RnR. cekik darah!! tu je yang bleh aku cakap!!aku tak salahkan peniaga kat situ sebab kalau diorang terpaksa membayar sewa yang tinggi, cam no dorg nak hidup kalao cam tu kan.kunun menjana ekonomi negara tapi, sebenarnya, bagik menjatuhkan ekonomi lagik...

...matilah aku duk meroyan melalut segala ni.larik tajuk sangat.duk carut syarikat lebuhraya laks kan. tapi, relevannya carutan aku ni sebab diorang demand nak naik harga tol, tapi servis cam lahanat. persoalannya,BERBALOIKAH pengguna membayar harga tol itu sekiranya perkhidmatan tidak ditingkatkan ke satu tahap yang lebih baik...

...satu lagik kan, tak kesian ke orang yang berpendapatan rendah cam aku ni*leh masuk bersamamu tak *.yerlah, kerajaan duk promote duk suruh beli kereta tempatan yang tak berapa laku , suruh orang pakai keta , tapi nak naik tol.apa kejadahnya!! ala-ala kalau orang yang gaji cukup tak cukup tu berangan nak pakai keta, kena pikir 14 kali balik laa kan...

...so camne nak pakai keta camnie.kalau cuaca dan environment negara kita ni cam kat china ke ok je pakai naik basikal.ni kawasan berbukit-bukau*mostly lembah klang* , mampuih nak naik beskal. pepagi nak gi kerja tu, mandi siap perfume segala, pastu gi kerja naik beskal , lalu ikut NKVE , berpeluh-peluh, alamat memacam bau laa sampai kat opis*matilah pencemaran bau*...

...kalau depa*tetiba tukau utara laks* nak bandingkan dengan negara lain, tengok dulu laa jalan diorang camna. cam aku gi thailand*bukan utk buat projek cam org nie*, jalan highway dorg seluas-luas alam.5 lane ko sebelah.tapi tetap tak dak tol. nak kata diorang kaya, tak dolah sangat kan.gilo laa...

...nak bandingkan dengan US, tgk taraf hidup diorang laa plaks. nilai matawang diorang brape.itulah , royalti minyak duk bazir buat projek mega mengarut.tu , duk bazir duit repair MRR2 tu apa kejadah nya. retak sana , lubang sini baru nak kecoh...

...mari kita speku skit.aku rasa kan kan, diorang mintak naikkan tol ni sebab nak cover cost repair MRR2 dan beberapa jalan yang low kualiti tu.tulah, bila dapat kontrak sanggup segala, bagik kat kroni , pastu bila ada masalah, tuding jari merata.tak nak ngaku silap siapa.last2 rakyat /pengguna yang kena menanggung cost baikpulih segalakan*matilah mak kaki komplen*...

...oleh itu, *skema laks* marilah kita bersama membangkang dan buat rusuhan*matilah akta hasutan 1952*, permohonan kenaikan kadar tol oleh 5 kompeni kronisme ini.lagipun mende ni tak kompom lagik.baru masuk parlimen.sesapa yang sugar daddynya tu ahli parlimen ke, wakil rakyat ke, naib ketua pemuda UMNO ke*matilahmak, tapi kendo laks khairy tu kan*, pujuk dorg untuk tolak cadangan naikkan kadar tol nieh.kalo naik lagik, leh la tengok menteri buat jalan pakai wig baru*nak tukar warganegara apa yek pas ni*...

...lagik baguih dok ado kalu tutup smer plaza tol.cam teganung dedulu, satu2nya tol kat teganung dedulu, atas jematan sultan mahmud tu, lepas 18 tahun *rasenya, tul tak abg dbi lupalah* mengaut untung akhirnya ditutup, tp bg aku , as long jalan ok, servis bagus ok je.undilah pembangkang utk bebaskan diri dari bayar tol*matilah politik tetiba*.heip!! ai sokong kerajaan yek...

...itulah sajork aku meroyan tahapahapantah pasal isu nie.sekian terima kasih...

p/s:entry tulisan semata.biar kluar bijik mata 6 juri tu nak baca.satu gambow pun tak dak.matilah malas nak carik.padahal, aku tak dak idea apa pic related ngan isu.takkan nak letak gambar cik nek kot!!*larriiikkk*

5 comments:

daribilikini said...

buat le mende pung..naik tetap le naikkk...

e-jat said...

naik tenuk ajer lah mal ooiiii...

Lee Novotny said...

hahh...hentam jgn tak hentam!!! Bior diorang tahu **ehh diorang baca dak blog ni esp. menteri wig ittew?? :P

Mak skerr!

Good luck!!!

the melted lady said...

sowilah tak dapat tulun yu bagi data-data. bizi ya amat. baru dapat masuk blog yu time nak relase tensen..

ok pe isi tuw..best of luck!

Anonymous said...

Sie sind nicht recht. Ich kann die Position verteidigen. Schreiben Sie mir in PM, wir werden umgehen. cialis rezeptfrei apotheke levitra kaufen [url=http//t7-isis.org]viagra ohne rezept aus deutschland[/url]