August 30, 2006

Merdeka!!Merdeka!!Merdeka!!

Bonda senyum riang
Menerima bahtera merdeka
Putra putri sayang
Putra putri sayang'
Sedang berjuang
Fajar telah tiba
Nan menyinsing membawa harapan
Tanah Semenanjung
Tanah Semenanjung
Permata nilam
( korus )
Jiwa dan raga
Buktikanlah pada nusa bangsa
Supaya negara maju jaya
Aman merdeka
Duhai ibu pertiwi
Putra putri datang sujud bakti
Ingin menunaikan
Ingin menunaikan
Sumpah dan janji

...matilah tetiba patriotik kan.tak nak cakap banyak kali ni.sebab tak tahu nak meroyan apa pasal merdeka.nanti cite pasal perjuangan nenek moyang dedulu kang boring laks. matilah tak sker sejarah kan!!!...

...2 3 ari lepas aku sempat la tgk edisi siasat kat ntv7.motif pengacara baru tiru gaya wan k yang kendo nachos ituew.sentap!! ko tak reti cari identity sendiri ke??perlu ke tiru tiru ni??motif sangat...

...tetiba aku carut org yang tak bersalah tu knaperrr??? so, isu merdeka lahkan hari tu.sedih aku bila ada orang yang tak tau dah bape tahun kite merdeka.tak tahu rukun negara!!1 merdekakah cam tu?tak de semangat patriotik langsung.aku rasa kalau tanya bebudak PLU n adik2 peponen harus lancar jawab.kecuali yang bangang tahap cipan...

...sebab bagi aku golongan yang tak betul ni perangai diorg *termasuklah aku kan* concern for everything.respek diri sendiri, amik masa untuk releks*cur lah tu* dan respond pada persekitaran.apa kaitan tatau 3r ngan isu nie...

...sangat menyedihkanlah kan.kalo tanya nak buah aku yang tadika tu pun cair kat mulut sbb ari2 duk ngafal rukunegara tu.huiks.apa pun, tepuk dada tanya jati diri, apakah anda sudah merdeka sebagaimana negara yang dah 49 tahun dah merdeka atau masih dijajah oleh penjajah*matilah ada org duk negara penjajah*matilah mak!!!...

...btw, aku tak ada plan nak kluar countdown pun.pak cik dah tua dah.tak sesuai nak kluar countdown segala nie.bebudak leh la.kalo yang ada anak tu leh laa bawak anak g tgk bunga api kan.aku ni nak bawak anak apa? anak tekak??...

...lagipun ada date katanya*matilahmak*asyik date je.ekceli kebetulan tgh bliond date mlm td abg ipar aku call , offer free ticket tgv.apo laie..den tak lopeh la poluang kan.tgh baru nak becinta laks...

...so kitorang decide nak g tgk mlm nie la. tatau lagik tgk cite paa sbb ticket tu leh tgk apa cite.ngan sapa?biarlah rahsia.motif feeling mek ET?sker ati aku lah.korang sebok pasal?sker tau "sibuk badan" ngan aku...

...tapi setiap kali merdeka ,aku teringat arwah pakcik aku yang mmg tak pernah aku jumpa even anak dia pun.arwah ni one of the policeman yang terkorban dalam tragedi bukit kepong. nama dia SC Jaafar Hassan.Abg mak aku. so, bila dah orang tua meninggal, diorang laks duk Johor, kitorang lost kontek sampai skang.kalo aku terngorat sepupu sendiri pun tatau laa kan...

...bagi aku , bukan nak tunjuk baik tapi seeloknyalah kan.tapi aku tak buat gak!!seeloknya malam merdeka ni kita buat tahlil , semayang hajat segala kan. sedekah untuk perajurit2 kita yang bertarung nyawa untuk merdekakan negara kita dedulu.bukan buat konsert melalak-lalak kat klcc nung*matilahmak kondem sbb tak de org ajak*...

...aku bukan nak tunjuk baik , tapi tu yang sebetulnya.inikah caranya kita sambut merdeka. merdekakah kita kalau kita masih dibelenggu penjajah dari segi pemikiran , sosial dan cara hidup kita.fikirkanlah bersama, sebab aku snediri pun tak betul jugakkkan...

... just wondering, camne laa kalo aku ada masa ni!!mesti best gile...

...so ini saje lah bebelan aku untuk kali ini.esok aku kena datang opis siapkan kerja yang menimbun!!*nanges*.so all the best...happy merdeka day, be your self , killing me softly with this song , don't kill animal, save penyu, PROUD TO BE MALAYSIAN!!!

1 comment:

azhar ahmad said...

Uhummm... Ngan budak pasar malam ker? *laririiiiiiikk*

Jgn riso2 nanti aku tambahla kat link tu yek. Penyu comey!
Pasal shout box tu, amik jer kat junaidix.com