December 13, 2006

...Adat...

...orang tua kata, biar mati anak tapi jangan mati adat.pentingnya adat bagi masyarakat melayu.sejauh mana kepentinganya adat tu sampaikan rela anak mati katanya...

... aku ni bukan reti sangat nak cakap pasal adat adat nie. kalau nak ikutkan, aku ni mmg dlm keluarga yg mementingkan adat jugak laa.walaupun tak sekuat adat pepatih kat nogori tu, tp ada banyak menda jugak aku tak leh buat...

...dan banyak gak pantang larang yang aku kena ikut. mostly blah abah sbb ntah la. banyak laa jugak. ekceli bukan nak crite pasal pantang larang aku nie.intro jer katanya.matilah dah melalut...

...last saturday , aku attend wed sepupu ayah aku kat gombak. jd bestman @pengapit@ tukang sibuk @ tukang kipas dia. majlis akad nikah ari jumaat bertemapt di masjid pa tah nama dia.kat area pasar gombak tu.tapi aku tak gi akad nikah tu sbb tgh keje...

...pagi sabtu tu dia gi amik kau kat umah. siap gi tesco sbb nak gi beli kasut buat sanding.motif? kasut tesco katanya.dia keje tyak pakai kasut opis pun.keje kat site petronas.beli yg memahal nak buat apa.nnt tak pakai gaks. punya lah cerewet jantan ni nak pilih kasut.aku pilih yg kekilat skit kan. yerlah nak naik pelamin,tp tak nak laks...

... dan dan situ kena carut ngan aku.hiks.matilah brani mati.btw, umur dia muda setahun dr aku.kitorg mmg rapat dari kecik lagi. hensem org nye.tp tak penha la aku buat mende yg tak leh diterima akal cam korang pikir tu.gilo.nak mampos???...

...pastu gi la umah kakak dia kat melayu subang tu ha. aku tak penah pegi pun.matilah kekwat ngan sedara kan. dum dam dum dam, pas aku betulkan sireh junjung dia yg dot dot dot tu, hiks.matilah kutuk laks.sirih dia ok.cuma tak reti nak pacak sumbat bunga je.hancur span tu dorg kerjakan.dorang tu , kekakak sepupu ayah aku tu lah.sepupu abah aku ni anak laki 2nd last pastu sorg je.adik dia ada sorg laki tapi syndrome down...

...kul 1230 tu , bertolak la sbb plan kul 2 sanding kat gombak tu. samapai kat bulatan kat batu caves tu jem laks. pastu jln ke jln gombak tu pun jem teruk.pengantin dah gelabah dah.rombongan decide nak kumpul kat masjid.nak smayang zuhur ngan betulkan hantaran tu...

...pengantinnye tensen sbb masa tu dh lewat skit.sampai je kat umah sedara temapt kenduri tu , terus tuko baju katanya.aku pakaikan sampin segala.teror gak aku ek.dah laam tak ngikat sampin skill tu ado lagik walaupun 3 4 kali aku try buat sdirik dulu.hiks...

...dah siap tu tunggu2 family yg stop kat masjid tu tak sampai2 lagi.family pompuan dah kekejar suruh cepat.sbb dorg wat serentak ngan abg si pompuan.si laki ni dah tertekan. masa tu aku ngan sorg kakak dia *kitorg naik satu kete* ngan kwn kmpung dia je yg berarak e rumah pengantin tu...

...ada la 3 4 org sdara mara pihak pompuan yg follow.aku ngan akak dia ni dah cam tak tau apa dah.patut kena tunggu mak dia dulu. mmg tak boleh. tapi ade sorg mangkuk ni sibuk suruh jln dulu sbb budak kompang dah sampai.aku pun cam banghang ikut je sbb si laki kata ikut je la...

...what can i say.so berjalan ler berarak ke umah pompuan tanpa barang hantaran bagai sbb smer ade ngan family yg stop kat masjid tu...

...masa tgh bersanding tu barulah aku ternampak family n diorang tka tau nak ke mana sbb tak de pun org sambung n layan diorang.aku pelik.aku cari akak yg duk kekcoh ngan aku tadi cakp family laki dah sampai tu apa cerita.aku tgk muka kakak2 laki ni dah lain.aku cakap sudah.intai - intai mak laki tak nampak.aku rasa cam tak sedap je...

..tetengah rasa tak best atas pelamin tu jd tukang kipas tu , sempat lagik mata aku meliar cuci mata.hiks.suka suka jd pengapit.hiks.leh tgk orang. bila dah nampak mak laki masa nak makan beradap tu , aku rasa lega laa sikit. ingat tak de pe pe dah...

... pas makan tu diorang ajak balik.tgk muka sensorang cam tak puas hati.kitorg gi kumpul kat umah sedara tu td. nak tukar barang la.masa ni la kekecohan berlaku.family laki tak puas hati sbb tak tunggu diorg masa berarak.yerlah.anak laki sorang . tapi belha pompuan buat cam tu cam tak hormat diorg.macam laki ni tak dak family laks...

... aku tak cakap apa sbb ada gaks salah aku .salah aku sbb tak tegas suruh tunggu family diorang dulu. mek dinch tau nyeh!!!tertumpah nya air mati dihari persandingan katanya. tapi family kitorang*yerlah diorg pun family aku gak*tak de lah jerit-jerit amuk bagai.cuma cakap nak balik dah dan suruh tukar barang hantaran jer lah...

...lama gaks laa proses perbincangan berlaku sbb kekecohan tu.family kitorang ni tak de lah keras hati sgt.tak de lah marah berapi.cuma terasa hati je lah seoleh tak hormat family laki.20 minit je lambat katanya. dlm kul 5 tu br settlekan. pas proses pujuk mujuk dan cakap dr hati ke hati cam family kedua blah pihak akhirnya settelah...

...so , kitorang berarak balik ke rumah pompuan.pengantin dedua make dah cair sbb air mata katanya.senyum pun paksa.terpaksa laa aku jd badut wak lawak yg tak brape lawak.lgpun aku jd photographer laks utk sesi ni.banyak bebenor keroje teman.so , sanding dalam umah laks pulok.just amik2 pic kenangan je laa...

...aku pun cam over2 laks lelebih laks amik pic. 4 5 keping gaks pic kau bersama pengantin. hiks.dulik hapa aku.geng masa kecik kawen kan.tapi kan, apsal aku rase cite aku cam tak related ngan tajuk aku jer...

..korang paham ke tak cite aku ni.korang pikir sdiriklah...malas dah nak citer pepanjang.ni tak cukup panjang lagik ke ek?sker atilah kan nak tulis pendek ke panjang.aku nyer blog.kan kak red kan.hiks...

...moral of da story, never belakangkan family kalo kawin.orang tua ni kalo merajuk susah nak pujuk.matilah kalo aku kawin nanti. sebenarnya kejadian ni berlaku tanpa pengetahuan tuan rumah.tak ngikut perancangan tuan umah sbenarnya.ada sorg budak yg cam bebuat sebok enterframe.dah laa tetamu tgh ramai.mana tak pening pala family poengantin kan...

...selalunya, yang buat masalah kalau kenduri or majlis2 cam ni selalu nya sedara mara or orang luar jer lah.kalo family *mak ayah dan adik bradik* slalu takkan buat masalah sbb memasing dah tau tugasan dan aturcara program...

...bila ada org luar yg nak tunjuk pandai, pasti ada masalah yg akan terjadi.mesti majlis perkahwinan ni akan diingati seumur hidup.bukan sebb diorang kawin tapi sebb kekecohan yg berlaku. ralat si ibu nak tgk anak bujang nan sorang , kasih kakak nak tgk hari bahagia adik lelaki sorg , hati lelaki bergelar pengantin nak gembirakan keluarga, maruah keluarga dipikul, adat dijunjung, dan keampunan dr kesilapan dari keluarga perempuan dan rasional dan matangnya pemikiran orang lama dalam perbincangan...

...ini semua buat aku terfikir, bermacam macam.semoga mereka bahagia ke anak cucu. dan jgnlha berlaku cam ni kat aku.mau aku lari terus. kalo aku kawin lah.gelak laa gelak...

... btw, terima kasih bebanyak kat KAK RED , ABG DBI n Y @ darklighter sebab buat spesel entry utk besday aku smalam.yer yer je kan. thanks jugak pd reader n frens yg tinggal msg dan sms kat aku. family dan smer org yg terlibat secara langsung atau secara paksa.*cam buat speech dapat award laks*.sebenarnya aku ni saje je, sbb aku rasa umur aku ni adalah umur pertukaran dr satu peringkat ke satu peringkat yg lain.nantilah aku citer yek...

2 comments:

Nor Azhar said...

Wakakakak, aku ingat ko buat silat pulut... Mal, nih aku kat fakulti.... Waaaa, bila la nak siap template tuuu

Red Mummy said...

nor azhar...

one of my kak red's visitor gitu! dulu2 masa umur akak 11/12 taun, akak nye bf nama nya nor azhar. tp x penah ada chance nak ckp berduaan ngan dia pasal aku hazab pemalu. kawan2 yg kenen, surat jadi kenen last tah ilan gke mana le dia.

anw....back to entry ko ni kan mal akak suka ko ckp ni

mesti majlis perkahwinan ni akan diingati seumur hidup.bukan sebb diorang kawin tapi sebb kekecohan yg berlaku

very meaningful!

syabas inspector sahabbbb